Categories: Hukuki Yazılarımız

Rekabet Hukuku ve Haksız Rekabet Nedir?

Topo Hukuk Bürosunun kurucu avukatı Serdarhan Topo, rekabet hukuku ve haksız rekabet hakkında bilgiler verdi. İşte Detaylar ;

Topo Hukuk Bürosu Açıklıyor: Rekabet Hukuku Nedir?

Topo Hukuk Bürosu, borçlar hukuku ve ticaret hukuku ile de oldukça ilişkili olan rekabet kurumundan bahsediyor. Rekabet, mal ve hizmet piyasalarındaki ekonomik kararların özgürce verilmesini sağlayan yarışı ifade eder.

Rekabet Kanunu’na göre rekabet hukuku, mal ve hizmet piyasalarındaki teşebbüslerin aralarında yaptıkları rekabeti engelleyici-bozucu-kısıtlayıcı anlaşmaya, uygulamaya ve kararlara karşı tedbir alır. Piyasaya hakim teşebbüslerin hakimiyetlerini kötüye kullanmalarına ilişkin hukuki işlem ve eylemlere karşın rekabeti korur. Gerekli tedbirleri alır, tespitleri gerçekleştirir, rekabeti düzenler ve denetler.

Rekabet hukukunda ihlale son verilmesi için meşru bir menfaati olan gerçek ve tüzel kişiler Rekabet Kurulu’na şikayette bulunabilmektedirler. Kurul bazı hallerde teşebbüsleri rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararların hukuka aykırı ve yasak olması hükümlerinden muaf tutmuştur. Bunun  için,

a) Malların üretim veya dağıtımı ile hizmetlerin sunulmasında yeni gelişme ve iyileşmelerin ya da ekonomik veya teknik gelişmenin sağlanması,

b) Tüketicinin bundan yarar sağlaması,

c) İlgili piyasanın önemli bir bölümünde rekabetin ortadan kalkmaması,

d) Rekabetin (a) ve (b) bentlerindeki amaçların elde edilmesi için zorunlu olandan fazla sınırlanmaması şartlarının tamamının gerçekleşmiş olması aranmaktadır.

Rekabet Hukuku Neden Bir İhtiyaçtır?

Rekabet hukuku, rekabeti korumaya yönelik faaliyet gerçekleştirir. Mal ve hizmet piyasalarında rekabeti bozucu engelleyici veya kısıtlayıcı uygulama ve anlaşmaları önlemeye yönelik çalışır. Bunun yanında piyasanın hakimiyeti altında olduğu teşebbüslerin hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını engeller.

Bazı hallerde borçlar hukukuna ve ticaret hukukuna uygun olan eylemler rekabet hukukuna aykırılık teşkil edebilmektedir. Dolayısıyla ticari faaliyet gösteren teşebbüslerin rekabet kanununu doğru anlaması ve kanuna uygun hareket etmeleri önemlidir.

Haksız Rekabet Nedir?

Haksız rekabet Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanuna koyucu tarafından haksız rekabet “aldatıcı veya dürüstlük kuralına aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar haksız ve hukuka aykırı” olarak değerlendirilmiştir. İlgili maddenin gerekçesine göre haksız rekabet bir suistimal olarak belirtilir.

Haksız rekabet yalnızca rakipler arasında değil tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri de etkilemektedir. Haksız rekabet kurumu ile amaçlanan bütün katılanların menfaatine dürüst ve bozulmamış bir rekabetin sağlanmasıdır.

Haksız Rekabet Suçunun Cezaları Nelerdir?

Haksız rekabet suçu,

a) Dürüstlük kuralına aykırı reklamlar ve satış yöntemleri ile diğer hukuka aykırı davranışlar

b) Sözleşmeyi ihlale veya sona erdirmeye yöneltmek

c) Başkalarının iş ürünlerinden yetkisiz yararlanma

d) Üretim ve iş sırlarını hukuka aykırı olarak ifşa etmek

e) İş şartlarına uymamak

f) Dürüstlük kuralına aykırı işlem şartları kullanmak

ve daha pek çok şekilde işlenebilmektedir. Rekabet suçu işleyen kimselerin hukuki ve cezai sorumlulukları bulunmaktadır. Haksız rekabet için ceza davası açılabilmesi şikayete bağlıdır. Şikayete0 yetkili olan, hukuk davası açma hakkına sahip kimselerdir.

İşte bu fiileri kasten işlemek; kendi icap ve tekliflerinin rakiplerinin ki tercih edilmesi için kişisel durumu, ürünleri, iş ürünleri, ticari faaliyeti ve işleri hakkında kasten yanlış veya yanıltıcı bilgi vermek eylemi haksız rekabet suçunu oluşturacak ve cezai sorumluluk yüklenecektir.

Bu bağlamda verilecek ceza iki yıla kadar hapis ve adli para cezası olacaktır. Haksız rekabet suçu bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmiş olabilir. Bu durumda verilecek olan ceza tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri olacaktır.

Topo Hukuk Bürosu Güncel Mevzuat Blogu

Topo Hukuk Bürosu, bünyesinde bulundurduğu boşanma avukatı, bilişim avukatı, ceza avukatı, gayrimenkul avukatı, fikri ve sınai haklar avukatı, şirket avukatı ve yabancılar hukuku avukatı kadrosuyla yerli ve yabancı müvekkillerine uzun yıllardır nitelikli avukatlık hizmeti sağlamaya devam etmektedir.

Share
Published by
Topo Hukuk Bürosu Güncel Mevzuat Blogu

Recent Posts

Kiralanan Taşınmazın Çatısız İş Yeri Olarak Nitelendirilmesi Halinde Kiraya Veren Temerrüt Sebebiyle Taşınmazın Tahliyesini Talep Edebilir.

3. Hukuk Dairesi  2019/5939 E.  ,  2019/10515 K.  "İçtihat Metni" MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİTaraflar arasındaki kiralananın tahliyesi… Read More

4 sene ago

Kiracının Faydalı Zorunlu Masraf Yahut Depozito Bedelinin İadesi Talepleri Bakımından Kira Sözleşmesinin Feshinin Haklı Ya Da Haksız Olması Sonuca Etkili Değildir.

3. Hukuk Dairesi         2019/2519 E.  ,  2019/10687 K.  "İçtihat Metni"  MAHKEMESİ : GAZİANTEP BÖLGE ADLİYE… Read More

4 sene ago

İşçinin Alacaklı Olduğu İş Hukukuna İlişkin Bir Dava Acele İşlerden Sayılmalı ve İkinci Alacaklılar Toplantısı Beklenmeksizin Yargılamaya Devam Edilmelidir.

22. Hukuk Dairesi  2016/27935 E.  ,  2020/1069 K.  "İçtihat Metni" MAHKEMESİ: İş MahkemesiDAVA TÜRÜ: ALACAKTaraflar… Read More

4 sene ago

İşin Ticari İşletmesi İle İlgili Ticari İş Olması Durumunda Ticari Faize Hükmedilmelidir – Topo Hukuk Bürosu Yargıtay Kararları

15. Hukuk Dairesi 2019/3337 E. , 2019/5243 K. "İçtihat Metni" Mahkemesi:Asliye Hukuk Mahkemesi Yukarıda tarih… Read More

4 sene ago