Topo Hukuk Bürosu’nun Bilişim Hukuku’na Dair Çalışmaları

Topo Hukuk Bürosu kurucu avukatı olan bilişim hukuku avukatı Serdarhan Topo’ya bilişim hukukunu sorduk.

Serdarhan Topo: Bilişim Hukuku Nedir?

Bilindiği üzere son yıllarda teknoloji hızla gelişmektedir. Elbette bu gelişim, yani değişim, kendisiyle beraber birtakım problemleri de beraberinde getirmektedir. Biz Topo Hukuk Bürosu olarak bu konuda sizleri bilgilendirmeye en başta “Bilişim nedir?” sorusundan başlayacağız.

Bilişim kelime anlamı olarak, insanların iletişimde kullandığı kaynağını bilimden alan, bilginin özellikle bilgisayar ve benzeri elektronik makineler aracılığıyla işlenmesidir. Bilişim bir bilim dalıdır ve bu alanda kullanılan bütün araç gereçlerle bilişim teknolojisini oluşturmaktadır.

Kurucu avukatımız Serdarhan Topo’nun faaliyet alanı olan bilişim hukuku ise gün ve gün gelişmekte olan teknolojinin ve dolayısıyla bilginin kötüye kullanımını önlemek, doğan zararları gidermek adına ortaya çıkmış bir hukuk dalıdır. Klasik hukuk dallarının hemen hepsiyle ilişkili olan bu hukuk dalı internetin kullanımına ilişkin yasal sınırları belirlemektedir.

Bilişim hukuku ‘nun ortaya çıkmasında bilişim kullanılarak işlenen suçlar etkili olmuştur. Özetle bilişim hukuku, elektronik makineler vasıtasıyla toplanan, işlenen, saklanan ve nakledilen bilgi ile ilgili meydana gelen ya da gelebilecek olan uyuşmazlıkların çözümüyle ilgilenmektedir.

Topo Hukuk Bürosu'nun Bilişim Hukuku'na Dair Çalışmaları
Topo Hukuk Bürosu’nun Bilişim Hukuku’na Dair Çalışmaları

Bilişim Suçu Nedir? Bilişim Suçları Nelerdir?

Bu makalemizi Topo Hukuk Bürosu kurucu avukatımız Serdarhan Topo ile birlikte sizleri bilişim suçlarıyla ilgili bilgilendirmek amacıyla yazdık. Bilişim suçları teknolojik aletler kullanılarak yasa dışı, ahlaki olmayan ve yetki alanınıza girmeyen davranışlardır.

Diğer bir ifadeyle bilişim suçları, bilişim ile ilintili olan her türlü suçu ifade etmektedir. Bilgisayar, cep telefonu vb. mekanik aletler, elektronik makinelerle işlenir. Elbette ki hiç kimse kendi kişisel, gizli tutulmasını istediği bilgilerin tutulmasını, yayılmasını ve kötüye kullanılmasını istememektedir.

Ancak bilişim suçlarının işlenme sebeplerini incelerken, yeni bir alan olması itibariyle mevzuat yetersizliğini, sınırlı takip edilebilirliği, kısa zamanda yüksek kazançları göz önünde tutmak gerekmektedir. Bu alanda yasa dışı işlemlerin genellikle genç kitle tarafından, ekonomik-finansal-ticari kurumlara karşı işlendiği gözlemlenmiştir.

Bu makalede söz konusu suçların neler olduğunu Topo Hukuk Bürosu olarak siz değerli müşterilerimize bahsetmeye çalışacağız. Belli bir alanla sınırlı olmaması söz gelimi yalnızca bilgisayar ve internetle bile pek çok suç işlenebileceği, ilgili kanunların yetersiz kalması göz önüne alındığında bilişim suçlarını belli bir sayı vererek sınırlandıramayız. Siber terörizm, siber savaştan bir kimsenin e-mail adresinin yahut sosyal medya hesap şifrelerinin çalınmasına kadar geniş bir alandan bahsediyoruz.

Ceza Kanunumuzda bulunan suçların iletişime yarayan teknolojik alet kullanılarak işlendiği suçlardan bazıları dolandırıcılık, belgede sahtecilik, sabotaj, hırsızlık (yazılım hırsızlığı vb.), gizli verilere yetkisiz erişim-izinsiz kullanım, yasa dışı yayın yapmak, gayri ahlaki ve illegal ticari faaliyet yapmak vb. faaliyetlerdir. İnternet üzerinden organ satışı, fuhuş, çocuk pornografi yayınlama, uyuşturucu satmak, taciz, tehdit gibi davranışlar da bilişim suçlarına örnek olarak gösterilebilir.

Bilişim Suçu Mağduru Birey Ne Yapmalıdır?

Topo Hukuk Bürosu ve Serdarhan Topo ile, bilişim suçu mağduru olarak yapmanız gerekenlerden önce mağdur olmadan yapmanız gerekenlerden kısaca bahsedeceğiz. En başta bilgisayarınız için güncel bir antivirüs programı kullanmalısınız. Kamusal-ortak alanlarda kullanılan aletlerde kredi kartı, kimlik vb. kişisel bilgilerinizi vermekten kaçınmalısınız. Kaynağını bilmediğiniz mailleri açmamalı, tanımadığınız kimselerle iletişimi sınırlı ve güvenli alanda tutmalısınız.

Topo Hukuk Bürosu'nun Bilişim Hukuku'na Dair Çalışmaları
Topo Hukuk Bürosu’nun Bilişim Hukuku’na Dair Çalışmaları

İnternet üzerinden yapacağınız alışverişleri güvenli olduğuna emin olduğunuz sitelerden yapıp, emin olmadığınız yerlere kişisel adres telefon ve kredi kartı gibi bilgilerinizi vermekten kaçınmalısınız. Yalnızca mağdur olmamak için değil bilmeden suçlu da olmamak için özellikle dikkat etmeniz gereken bir konu var ki, o da insanlarla saygılı bir üslupla iletişim kurmanız gerektiğidir. Unutmayın ki, hakaret, tehdit, iftira vb. davranışlar gerçekte olduğu gibi sanal hayatta da birer suç oluşturmaktadır.

Bilişim suçlarına mağdur olduktan sonra yapabilecekleriniz üzerine konuşmak gerekirse, söz konusu suç adına elde ettiğiniz bütün delilleri toplayarak Cumhuriyet Başsavcısına şikayette bulunabilirsiniz. Zira, Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturmalarda esas alınan Savcılık talimatı ve mahkeme kararlarıdır. Bununla beraber karşılaştığınız yasa dışı siteleri ihbar etmek için [email protected] adresinde mail atmanız gerekmektedir.

Bilişim teknolojilerinin kullanılarak işlenen suçlarla mücadele amacıyla ülkemizde  2011/2025 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı kurulmuştur. Günümüzdeki adıyla Siber Suçlarla Daire Başkanlığı siber suçların soruşturulması, delillerin incelenmesi ile ilgilenmektedir.

Topo Hukuk Bürosu’nun Bilişim Hukuku’na Dair Çalışmaları

Topo Hukuk Bürosu her şeyden önce bilişim hukuku uzmanı olan Avukat Serdarhan Topo tarafından kurulmuş bir hukuk bürosudur. Bilişim hukuku uzmanı, bu alanda gerçekleşen gelişmelerden haberdar; ilgili kanun, yönetmelik vb. mevzuata da hakim olur. Serdarhan Topo bir bilişim hukuku uzmanıdır. Müvekkillerimizin davalarını takip ederken ve sorularını cevaplarken mevcut hukuka hakim ve ilgili teknik bilgilere sahip olmasıyla yaratmış olduğu farkı göstermektedir.

Topo Hukuk Bürosu olarak bilişim alanında uzmanlaşmış kurucu avukatımız Serdarhan Topo ile birlikte kendi büromuzda hukuk danışmanlığı vermekteyiz. Ayrıca büromuza internet üzerinden ulaşmanız halinde sorularınıza yanıt almanız için çaba gösteriyoruz. Bunların yanında bilişim hukuku bağlamında sizleri bilgilendirmek için sitemizde konuyla ilgili makaleler de yayınlamaktayız.

Bilişim Hukuku Avukatının Önemi

Topo Hukuk Bürosu kurucu avukatı Serdarhan Topo bir bilişim hukuku avukatıdır. Serdarhan Topo’ya bilişim hukuku avukatının önemini sorduk. Bilişim teknolojileri gün geçtikçe insan hayatının ayrılmaz bir parçası haline gelmektedir. Bunun sonucunda ortaya çıkan bilişim suçları ile mücadele edilmesi gerekli hale gelmiştir. Ülkemizde halen Bilişim Suçları ile ilgili bir kanun bulunmamakla beraber gerekli birtakım düzenlemeler Türk Ceza Kanunu (TCK) üzerinden yapılmıştır. Ancak bazı sebeplerden ötürü bu yaptırımlar adaleti sağlamak için yeterli olmamaktadır. Bahsedilen sebepler; düzenlemelerin yetersizliğinin yanında hakim, savcı ve avukatların da konu ile ilgili yeterli bilgi birikimine sahip olmamasıdır. Bütün bunlar beraberinde bilişim hukuku avukatını ortaya çıkarmıştır. Uzman bir bilişim avukatı internet suçlarıyla ilgili tüm sorunlarla ilgilenmektedir. Diğer bir anlatımla, bilişim avukatlarının çalışma alanları oldukça geniştir.

Bilişim suçları, gerçek hayatta karşılaştığımız suçlardan farklı olarak çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Söz gelimi bir özel hayatın gizliliği suçunun sosyal medya üzerinden işlenmesi olabildiğince hızlı bir müdahale gerektirmektedir. Müvekkillerimizin bu gibi ihlaller ve suçların önlenmesi, gerçekleştiğinde durdurulması için bilişim hukuku uzmanı avukatlarla çalışması gerekmektedir. Bilişim hukuku uzmanı avukatlarla yola çıkmak yeni bir dal olan bilişim hukukunun teknik bilgi gerektiren noktalarında mağduriyeti azaltmaya yarar. Yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuda olumlu sonuç alma, çözüme ulaşma ihtimalini artırmaktadır.

Topo Hukuk Bürosu ve Avukat Serdarhan Topo bilişim hukuku ile ilgili problemlerinizin çözümü için siz değerli müvekkilleri büroda kabul etmektedir.

Yorum yapın